Waar blijft consumenten­elektronica voor de thuiszorg?

Medisch elektronicaspecialist professor Wouter Serdijn (faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) signaleert een gebrek aan innovatie op het gebied van medische sensoren die er in zijn ogen “een beetje primitief” uitzien en voor “kunstmatig hoge prijzen” worden verkocht. Wie breekt de markt van medische sensoren voor de thuiszorgmarkt open? Artikel in Delta Science, 19 januari 2021 - 09:30 door Jos Wassink.

Valse claims achter de Healy

Het beschermt je tegen stress, depressie, ziekten en zelfs tegen kanker. Tenminste, dat beweren de promotors van het ogenschijnlijk medische product Healy. "Onterecht", zegt Wouter Serdijn, hoogleraar bioelektronica aan de TU Delft. "De Healy meet niks en weet niks. Elektronische kwakzalverij". We leggen de wereld bloot achter de Healy, vol ongefundeerde medische adviezen en vernuftige verdienmodellen. Uitgezonden op 16 november 2020, om 20:35, bij het programma Radar van de AvroTros op NPO-1.

Het medicijn van de toekomst slik je maar een keer en is bioelektronisch

De grootste uitdagingen zitten hem nog in het materiaal en formaat van de bioelektronische medicijnen en de benodigde stroomvoorziening, maar de ontwikkelingen gaan hard. Zo zou dit mini-pacemakertje dat veilig in de hersenen geplaatst kan worden straks wel eens draadloos opgeladen kunnen worden door iets dat in je oorbel, aan een ketting of onder een petje past. Item in de nieuwsrubriek Wetenschap Vandaag van BNR Nieuwsradio van 15 juli 2019 met Wouter Serdijn, onderzoeker aan de TU Delft.

Volgens de wetenschap kunnen doven straks horen en blinden zien

Er staan veel filmpjes online van emotionele mensen die, met behulp van moderne technologie, voor het eerst hun familie kunnen zien. Of van kinderen die voor het eerst de stem van hun ouders horen. Het zijn voorbeelden van de eerste stappen naar het genezen van blindheid. Prof. dr. Wouter Serdijn doet onderzoek naar het ontwikkelen van bio-elektronica met als doel het behandelen van deze menselijke kwalen. Artikel in het AD van 26 oktober 2018.

Studium Generale Podcast: Van Droom naar Daad -- de bionische mens

Interview van Studium Generale Delft met Wouter Serdijn over de bionische mens. Klik de link voor de podcast.

Hoe verbeteren chips het menselijk lichaam?

Interview op NPO Radio 1, d. 25 juni 2018, met Tom Oudenaarden, een piercer en bio-hacker die chips implanteert, en Wouter Serdijn, bio-elektronicus aan de TU Delft, over hoe chips het menselijk lichaam helpen beter te worden. Klik de link voor de podcast.

Objectief en gericht behandelen van patiënten met elektroceutica

Artikel in IngenieursOnline.nl, d. 17 mei 2018, gebaseerd op de presentatie ‘Beter worden met elektroceutica - Bioelectric Medicine to the rescue' gegeven door prof. dr. ir. Wouter Serdijn, hoogleraar bio-elektronica aan de Technische Unversiteit Delft.

Maakt bio-elektronica medicijnen overbodig?

Artikel van ir. Jim Heirbaut in De Ingenieur, d. 9 april 2018, over dat sommige reumapatiënten minder last van ontstekingen in hun gewrichten hebben als er onschuldige stroompulsjes worden losgelaten op de zenuwbundel in hun hals. Met daarin een bijdrage van Wouter Serdijn, hoogleraar bioelektronica aan de TU Delft.

Slimme sensor die energie uit de lucht plukt heeft eindeloos veel toepassingsmogelijkheden

Artikel in Bouwend Nederland, d. 19 april 2018. Begin oktober gingen ze in het kader van een pilot het asfalt in: slimme sensoren die de temperatuur in het wegdek meten, zodat onder andere veel gerichter en efficiënter tegen gladheid kan worden gestrooid. De innovatie werd mede mogelijk gemaakt door de sectie Bioelectronics binnen de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft die zich volgens hoogleraar Wouter Serdijn vooral bezig houdt met…de elektronische behandeling van aandoeningen in het menselijk lichaam.

Upgraden van het menselijk lichaam

Wouter Serdijn in het Leidsch Dagblad, d. 9 februari 2018, over het upgraden van het menselijk lichaam met geïmplanteerde chips.

Slimme contactlenzen en andere medische gadgets in je lijf

Item op NPO Radio 1, d. 27 januari 2018, met Wouter Serdijn, hoogleraar bioelektronica aan de TU Delft.

Denk de koffiezet aan

Artikel in De Standaard, d. 4 augustus 2017, van Tomas van Dijk, over telepathisch communiceren. Met daarin een interview met Dirk de Ridder (U. Otago, Nieuw-Zeeland) en Wouter Serdijn (TU Delft/Bioelectronics).

Reportage: hebben wij het eeuwige leven?

Artikel in De Telegraaf, d. 29 juli 2017, van Wouter van Bergen, over transhumanisme en de rol van technologie. Met daarin een interview met Wouter Serdijn (TU Delft/Bioelectronics).

This is how we will become bionic super humans

"Tech companies want to fix spinal cord injuries and make enhanced super humans that communicate through telepathy, or so Prof. Wouter Serdijn heard at a meeting this spring in Washington. There are some snags though." Article by Tomas van Dijk, Delta, June 14, 2017.

ABN Amro gaat betalen met je ring mogelijk maken

ABN Amro claimt de eerste bank ter wereld te zijn die het mogelijk maakt om met een ring te betalen in plaats van met een pinpas. De bank experimenteert daar momenteel mee met een selecte groep van klanten. Hoeveel mensen met de ring willen betalen, is nog maar de vraag. Volgens hoogleraar bio-elektronica Wouter Serdijn hangt dat ook af van wat de ring nog meer voor functies krijgt. Item van de NOS, ook verschenen bij Finanzen en PowNed, d. 22 juni 2017.

In de Zweedse trein kun je inchecken met een onderhuidse chip

Alleen uw hand even omhooghouden, waarna de treinconducteur die met zijn smartphone aanraakt en 'bliep': u bent ingecheckt. In Nederland is dit nog toekomstmuziek, maar in Zweden beleven treinreizigers momenteel de wereldwijde primeur in het openbaar vervoer: inchecken met een onder de huid aangebrachte microchip. Item in De Volkskrant en De Morgen, d. 17 juni 2017. Met daarin het commentaar van Wouter Serdijn.

Feit of fictie: kunnen we microchips in onze hersenen implanteren om onze gedachten te downloaden en te uploaden, zoals Elon Musk wil met zijn nieuwe bedrijf "Neurolink"?

Is het mogelijk om microchips te implanteren en daarmee beter onze bedoelingen en wensen over te brengen op een digitale "artificial intelligence layer", geimplanteerd op onze hersenschors? Fact-check nieuws-item op NPO Radio 1 in de rubriek "Feit of Fictie?", d. 30 maart 2017. Met bijdragen van Elon Musk, Bas Bloem en Wouter Serdijn.

Stimulation and recording nerves becomes a delicate and highly selective task.

Acting on the potential of action potentials: will bioelectronic medicines be the next biologics? Article by Emma Dorey in The Pharmaceutical Journal, d. 9 December 2016. In there an interview with Wouter Serdijn.

Hoe kun je een dove laten horen en een blinde laten zien?

Doven weer laten horen en blinden weer laten zien: het lijkt misschien een godswonder, maar in principe heb je genoeg aan een superslimme chip. Hoe dat precies werkt weet elektronicus Wouter Serdijn (TU Delft) als geen ander. Laat je rondleiden in een wereld die zich op de vierkante millimeter afspeelt en ervaar zelf hoe het klinkt om met een chip te horen. Uitgezonden op 14 november 2016, om 20:30 uur.

'Voor een ingenieur is het prima te begrijpen wat er in de hersenen gebeurt'

Omdat het lichaam gedeeltelijk elektrisch werkt, kunnen veel aandoeningen elektronisch worden behandeld. Dat is de gedachte achter de opkomende beweging van de ‘elektroceutica’, de elektronische tegenhangers van de farmaceutica. TU Delft-hoogleraar Wouter Serdijn vertelt over de ontwikkelingen en uitdagingen van het veld. Farmaceutica is tot nu toe bijna het exclusieve domein geweest van de scheikunde, maar wellicht dat de elektronica de komende jaren net zo’n belangrijke rol gaat spelen. Artikel door Pieter Edelman in Bits&Chips, d. 14 oktober 2016.

Google wil nu ook data uit je lichaam

Uit NRC Handelsblad, d. 8 augustus 2016. "Techbedrijven verzamelen met farmareuzen zeer gevoelige informatie over medische aandoeningen. Ligt die straks bij je baas of je verzekeraar?" Met hierin een interview met Wouter Serdijn.

Bio-elektronica: de medicijnen van de toekomst

Uit NOS Met het Oog Op Morgen van dinsdag 2 augustus 2016 23:00 uur. "GlaxoSmithKline gaat samenwerken met Google op het gebied van neurostimulatoren: kleine implantaten in de hersenen die sommige medicijnen overbodig gaan maken. Professor Wouter Serdijn is specialist op dit terrein en geeft ons vanavond een inkijkje".

'Stroom uit je lichaam -- Opmars ‘wearables’ gaat anders batterijen vreten

Article by Rijkert Knoppers in Milieu Magazine (Wolters Kluwer), Nr. 4, April 2016. In there, Wouter Serdijn answers the question whether the human body is able to generate energy to supply implantables and wearables and how this can be done.

Elektroceutica

Interview (in Dutch) of the Dutch news radio station BNR with Wouter Serdijn about electroceuticals, the electronic counterparts of pharmaceuticals, which can treat various brain disorders better, are smaller, are smarter and only need to be taken once. March 30, 2016, 8:50 hrs.

Stroomstootjes in plaats van pillen

Item (in Dutch) on Dutch radio station Radio 1 on the application of current pulses instead of drugs to the body, the topic of the symposium "Bioelectronics meets Electrophysiology" and the inaugural speech of Wouter Serdijn at Delft University of Technology on March 30, 2016.